Ξύλινα Κουφώματα

Γιατί να τα επιλέξετε

Τα κουφώματα αποτελούν σημαντικά στοιχεία κάθε κατασκευής και συμβάλλουν στον καθορισμό της αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας. Επιλέξτε σωστά τα κουφώματα για το δικό σας χώρο.

κουφώματα

Το Ξύλο ως δομικό υλικό.

Το ξύλο αποτελεί ένα άριστο δομικό υλικό με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες (αντοχή, ελαστικότητα) και χρησιμοποιείται ως βασικό κατασκευαστικό υλικό από την αρχαιότητα. Είναι οικολογικό προϊόν αειφορικής διαχείρισης του δάσους και 1700 φορές πιο θερμομονωτικό τα άλλα υλικά.

Συχνές ερωτήσεις

Δείτε τις απαντήσεις

Κατά τον υπολογισμό της αξίας ενός κουφώματος καλό είναι να συνυπολογίζουμε το συνολικό ετήσιο κόστος και όχι μόνο το κόστος κτήσης του. Ένα σύγχρονο ξύλινο κούφωμα επιτυγχάνει πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση η οποία μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων εφ’ όρου ζωής.

Ωστόσο, το κόστος κτήσης ενός κουφώματος κατασκευασμένο από άλλο υλικό με θερμοδιακοπή το οποίο θα προσεγγίζει τις θερμομονωτικές ιδιότητες ενός ξύλινου κουφώματος μπορεί να είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος του ξύλινου κουφώματος.

Από τις 3 Μαρτίου 2013 τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της ΕΕ για την ξυλεία (EUTR) με την οποία απαγορεύεται η διάθεση παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων που προέρχονται από τέτοια ξυλεία στην αγορά της ΕΕ.

Τα δάση όχι μόνο δεν καταστρέφονται αλλά χρησιμοποιώντας πιστοποιημένη-νόμιμα υλοτομημένη ξυλεία για την παραγωγή προϊόντων από ξύλο βοηθάμε τα δάση να αναπτυχθούν. Αυτό γιατί το ξύλο προέρχεται από δάση όπου δέντρα ξαναφυτεύονται με την ίδια, ή τις περισσότερες φορές με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που κόβονται.

Για την παραγωγή 1 m3 ξυλείας δεσμεύεται 1 τόνος διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα σε αντίθεση με το αλουμίνιο, για την παραγωγή του οποίου εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 20 τόνοι CO2/m3.

Το ξύλο είναι το μοναδικό ανανεώσιμο υλικό κατασκευής κουφωμάτων και μας προσφέρεται απλόχερα από τη φύση!

Το ξύλο ως κακός αγωγός θερμότητας ειναι δύσκολο να αναφλεγεί και αυτό γίνεται όταν η θερμοκρασία φτάσει από 370°-500ºC. Φυσικά κάτω από ορισμένες συνθήκες το ξύλο καίγεται όπως άλλωστε συμβάινει και με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα μέταλλα μέχρι και το οπλισμένο σκυρόδεμα. Το ξύλο όμως, σε αντίθεση με τα μέταλλα που κάπτονται ευκολότερα, καίγεται σταδιακά από έξω προς τα μέσα, με την επιφανειακή στρώση να απανθρακώνεται αρχικά και να λειτουργεί θερμομονωτικά καθυστερώντας την πρόοδο της καύσης.

Στη σύγχρονη κατασκευή κουφωμάτων στα συστήματα βαφής και επεξεργασίας χρησιμοποιείται ως διαλύτης το νερό και επομένως τα προϊόντα παραμένουν ακίνδυνα για τον ανθρωπο και το περιβάλλον. Έτσι αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τον άνθρωπο και την πιο φιλική για το περιβάλλον!

Το ξύλο αποτελεί εξαιρετικό θερμομονωτικό υλικό, περίπου 1700 φορές πιο θερμομονωτικό από το άλλα υλικά κατασκευής κουφωμάτων. Οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής (τρικολλητή ξυλεία, χρήση διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων, υδατοδιαλυτές βαφές) ενισχύουν τις ήδη εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες του ξύλου.

Τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα δεν χρειάζονται συντήρηση παλαιού τύπου (ξύσιμο, βάψιμο). Η συντήρηση τους πραγματοποιείται με απλό πλύσιμο για την απομάκρυνση της σκόνης και άλλων υλικών από την επιφάνειά τους και στη συνέχεια με επάλειψη ειδικού γαλακτώματος με τη χρήση μικρού πανιού.

Περιβάλλον

Το ξύλο είναι οικολογικό υλικό. Παράγεται από το δάσος με αειφορική διαχείριση και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό επιβαρύνουν στο ελάχιστο το περιβάλλον.

Σχεδίαση

Το ξύλο ήταν και είναι αισθητικά ασυναγώνιστο υλικό που προσδίδει αυθεντικότητα στις κατασκευές επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμό.

Απόδοση

Το ξύλο είναι το παλαιότερο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κουφωμάτων, με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και σημαντικότατη αντοχή στο χρόνο